
W przyszłości przed koronarografią pacjenci będą zażywać kapsułkę z buraka?
22 lutego 2018, 12:44Buraki mogą zmniejszyć ryzyko uszkodzenia nerek (nefropatii kontrastowej) u pacjentów poddawanych koronarografii, czyli angiografii tętnic wieńcowych.

Fajny Microsoft?
21 lutego 2013, 11:18Najnowszy sondaż Reuters/Ipsos przyniósł niespodziewane wyniki. Badania przeprowadzone wśród 853 respondentów w wieku 18-29 lat wykazały, że Microsoft jest w tej grupie wiekowej postrzegany lepiej, niż przed dwoma laty. Co więcej, poczynił większy wizerunkowy postęp niż Facebook i Twitter.

Niedobór glukozy przyczyną alzheimeryzmu?
1 stycznia 2009, 21:33Do listy możliwych przyczyn choroby Alzheimera dołączył nowy czynnik ryzyka: przewlekłe niedożywienie mózgu. O odkryciu donoszą badacze z Northwestern University.

Ludzie prowadzili handel już 300 000 lat temu
16 marca 2018, 11:42Antropolodzy ze Smithsonian National Museum of Natural History i współpracujący z nimi międzynarodowy zespól ekspertów informują, że już około 320 000 lat temu we Wschodniej Afryce oddalone od siebie grupy ludzkie prowadziły handel, wymieniając się pigmentami i produkując coraz bardziej złożone kamienne narzędzia.

Życie z małym marginesem błędu
14 marca 2013, 13:09Gdy kształtowały się warunki niezbędne do powstania życia w znanej nam formie, margines błędu był tak mały, że niewiele brakowało, życie mogłoby nie zaistnieć. Głównymi składnikami znanego nam życia są węgiel i tlen. Oba pierwiastki powstają w czerwonych olbrzymach

Przeciąganie wspomagane
16 stycznia 2009, 09:20Naukowcy z Uniwersyteckiego College'u Londyńskiego odkryli dwa białka, które doprowadzają do przypominającej przeciąganie liny "walki" między półkulami, a w konsekwencji do charakterystycznej dla większości zwierząt asymetrii strukturalnej oraz funkcjonalnej. Badania prowadzono na danio pręgowanych (Danio rerio).

Nanocząstki ZnO z puszek mogą prowadzić do utraty mikrokosmków
10 kwietnia 2018, 09:02Związki występujące w opakowaniach mogą upośledzać wchłanianie w przewodzie pokarmowym.

Ludzie zaczęli wytwarzać ceramiczne pojemniki, by gotować ryby?
11 kwietnia 2013, 10:18Plemiona zbieracko-łowieckie z okresu ostatniego zlodowacenia wytwarzały gliniane garnki, by gotować w nich ryby.

Rekordowy dusiciel z Kolumbii
4 lutego 2009, 11:32Międzynarodowy zespół naukowców odkrył na terenie Kolumbii skamieniałości olbrzymiego węża sprzed 60 mln lat. Titanoboa ważył ponad tonę (ok. 1100 kg) i mierzył 13 metrów, mógłby więc z powodzeniem straszyć w horrorach.

Bez pewnego enzymu z tkanki tłuszczowej myszy pozostają szczupłe na burgerowej diecie
4 maja 2018, 11:19Analizując mechanizmy molekularne leżące u podłoża otyłości, naukowcy z Uniwersytetu Kopenhaskiego odkryli, że jeśli z tkanki tłuszczowej myszy usunie się genetycznie enzym NAMPT, nawet na bardzo tłustej diecie gryzonie stają się całkowicie oporne na rozwój nadwagi czy otyłości.